Foto

Mihai Albu: "Baschetul actual este un baschet fizic"

Considerat o legenda vie a baschetului romanesc, domnul Mihai Albu a fost prezent alaturi de multe alte foste glorii autohtone la traditionalul All Star Game – Sibiu 2011, eveniment care a coincis si cu aniversarea a 80 de ani de existenta a FR Baschet si 40 de ani de activitate a CSU Sibiu. Cu jovialitatea care-l caracterizeaza inca din vremurile cand facea legea pe terenul de joc, Mihai Albu (foto - in dreapta, alaturi de prietenul si colegul sau Matei Ruhring la Dineul Aniversar) a fost extrem de incantat sa acorde un scurt interviu in exclusivitate pentru site-ul Federatiei Romane de Baschet. Singurul baschetbalist roman care a imbracat de doua ori tricoul selectionatei Europei (n.n. - a fost selectionat de patru ori) ne-a vorbit deschis imediat dupa “meciul stelelor” de la Sibiu despre trecutul, prezentul si viitorul baschetului romanesc.

 
Domnule Albu am sa va intreb prima data cum vi s-a parut aceasta editie a All Star Game organizata la Sibiu?
Am vazut destul de multe All Star Game-uri, asa ca pot spune ca se incadreaza in ceea ce inseamna un astfel de eveniment deosebit. A fost o diversitate placuta, in care s-a vazut ca actorii sunt foarte relaxati. Un spectacol agreabil si gustat de public. Un adevarat All Star Game!
 
V-a trezit ceva nostalgii aceasta confruntare spectaculoasa dintre selectionatele Nord si Sud? Ma refer aici la amintirile din perioada in care evoluati in selectionata Europei.
Am fost selectionat de patru ori in echipa Europei, insa am evoluat doar de doua ori. Nu se poate compara un All Star Game cu un meci intre cei mai buni jucatori din Europa si  Campioana Europei. Este cu totul altceva. Amintirile care dainuie peste ani, sunt cele care pornesc din prietenie. Nu o sa va povestesc acum ceva legat de baschet, asa cum probabil va asteptati, ci am sa va spun un lucru nu foarte stiut. Din acea perioada a ramas o mare prietenie cu un baschetbalist spaniol din acele vremuri. Este vorba de Emiliano Rodriguez, fostul  jucator al echipei Real Madrid. Si astazi cand merg in concedii in Spania ma intalnesc cu Emiliano..
 
Daca ati face o comparatie intre baschetul actual si cel de acum cinci decenii?
Baschetul actual este un baschet fizic, bazat pe calitati deosebite. Pe forta. Din pacate, indemanarea si jocul tehnic, insa, nu ma impresioneaza.
 
Ati remarcat vreun jucator in mod deosebit la acest All Star Game?
In mod deosebit nu. L-am remarcat, insa, pe jucatorul care a castigat concursul de slam-dunk (n.n. – jucatorul echipei Energia Rovinari, Louis Darby Jr.), care a fost deosebit de spectaculos si a surprins asistenta. Si ar mai fi Virgil Stanescu. Imi place de mult timp acest baiat extrem de carismatic.
 
Va multumim domnule Albu si va uram multa sanatate!
 
Cine este Emiliano Rodgriguez:
Emiliano Rodriguez a fost unul dintre cei mai valorosi baschetbalisti ai generatiei sale si a fost recunoscut ca un marcator de neoprit. Dar si un veritabil gentleman. Alaturi de echipa sa, Real Madrid, “decarul” formatiei iberice a reusit sa castige de patru ori Cupa Campionilor Europeni, in 1964, 1965, 1967 si 1968. De asemenea, Rodriguez a castigat cu Real Madrid de noua ori Cupa Spaniei, si a stabilit un record greu de egalat: 12 titluri consecutive de campion in Spania, in perioada 1961-1973. In prezent, fosta glorie a anilor ’60 este presedintele asociatiei veteranilor la Real Madrid.
 
Hegemonia Realului in sport
In perioada in care Emiliano Rodriguez a jucat la Real Madrid, clubul era o forta in Europa, atat in baschet, cat si in fotbal. De altfel, in paralel, baschetul si fotbalul madrilean au reusit in 1964 sa se impuna in Cupa Campionilor Europeni, cea mai importanta competitie continentala intercluburi. Reamintim ca din echipa de fotbal faceau parte jucatori legendari, precum Alfredo Di Stefano si Ferenc Puskas.

Parteneri